Puskás stirling engine

Ez a gép az egyik legegyszerűbb stirling-gép!
Hozzávalók:
-Egy 18-as kémcső
-egy 16-os kémcső
-némi fém vatta
-egy tollrugó
-egy darab fém szitaszövet, például tésztaszűrőből (ez 100 Ft-os boltban olcsó beszerezhető.
-barna széles szigetelőszalag.
 Először a dugattyút kell elkészíteni. A 18-as kémcső száját, ha befelé szűkül, ki kell reszelni. Előtte ragassz a kémcső végére egy fémgyűrűt, hogy evvel megerősítsd azt, és ne törjön le.  Ha szerencsénk van, tudunk találni olyan két egymásba illő kémcső párt, amely, ha egymásba toljuk, légrugóként rugózik. Ehhez ezredmilliméter pontosság kell. Ha ilyen nincs, akkor az is jó, ha a 16-os kémcső lötyög a 18-asba. Ebben az esetben.barna széles ragasztószalagot tekerjünk a dugattyúra (16-os kémcsőre) annyit, hogy a légrugó effektus létrejöjjön.


Itt azonban ne közvetlenül a kémcső végére tekerjük, mert azt fogjuk melegíteni, hanem attól messzebb! Ez a gép rajza:
Ez után készítsük el az ugráló kiszorító dugattyút.
Ennek szélessége akkora legyen, hogy éppen hogy könnyen, szabadon  mozogjon még a hengerben,  hossza pedig  kb. háromszorosa legyen, mint a szélessége. 
Egy megfelelő vastagságú ceruzása tekerjük fel a szitaszövetet, majd három helyen, a közepén és a két szélén kössük át vékony dróttal. Az elkészült henger formát tömjük meg fémvattával. Egy toll rugót vájunk ketté csípőfogóval, és az egyik majd a másik felét tekerjük be a kiszorító két végébe a fémvattába úgy, hogy csak kis része lógjon ki. 
Rakjuk össze a gépet.
Annyira toljuk be a dugattyút, hogy a kiszorító tudjon majd pattogni, nagyjából 1-1.5 cm távon. 
A gép hátránya, hogy csak fejjel felfelé működik és a kiszorító alsó végét kell melegíteni, vagyis majdnem a kémcső közepét.
Előnye, hogy egyszerű, és könnyen lehet nyomás alá helyezni, hogy elégséges legyen a hatásfoka.Ezt az utolsó videón demonstrálom, ahol egy teljesen zárt gép látható.
Bár hőlégmotornak egy kicsit nehézkes a gép, de szerintem hűtőgépnek annál jobb koncepció!A további fejlesztést rátok bízom, jó szórakozást!
Melegítsétek szúrólánggal, hogy folyamatosan működjön.